Activiteiten PIME, UAntwerpen, UHasselt, VUB
PIME lanceert ‘Biodiversiteit onder druk – Kraak de klimaatcode’
Het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie in Lier pakt uit met een gloednieuwe activiteit voor leerlingen van de tweede graad van het secundair onderwijs.
Dit nieuwe programma kreeg de naam ‘Biodiversiteit onder druk’ en omvat twee brandend actuele thema’s! ‘Biodiversiteit onder druk’ staat helemaal in het teken van biodiversiteit, klimaat en hoe deze twee factoren elkaar beïnvloeden.
De leerlingen trekken de prachtige natuurtuin in om de plaatselijke biodiversiteit van dichterbij te bekijken. Zo ontdekken ze wat biodiversiteit precies is en waarom die belangrijk is voor een gezonde planeet.
De klimaatverandering heeft echter invloed op de aanwezige planten en dieren. Aan de hand van verschillende opdrachten leggen de leerlingen de link tussen de verandering van het klimaat en de lokale biodiversiteit.
Als rode draad doorheen de activiteit worden de leerlingen uitgedaagd om fake news over deze onderwerpen de wereld uit te helpen. Aan de hand van verschillende hints tijdens de opdrachten kraken de leerlingen de klimaatcode en maken zo het werk van klimaathackers ongedaan!
‘Biodiversiteit onder druk’ vergroot het klimaatbewustzijn van de leerlingen en geeft ze inzicht in verschillende duurzaamheidskwesties. Je kan de klimaatcode komen kraken vanaf maart 2023. Reserveren is nu reeds mogelijk!
Meer info: www.pime.be (Aanbod secundair onderwijs – Biodiversiteit onder druk)
UAntwerpn, Chemiestudent voor één dag
Na twee jaar (gedwongen) pauze, willen we dit schooljaar opnieuw activiteiten voor jullie leerlingen organiseren. Eén van die activiteiten is “Chemiestudent voor één dag”, in januari 2023 voor de laatstejaars van het secundair onderwijs. Studiekiezers kunnen dan kennis maken met de boeiende richting chemie.
Het concept van deze dag is niet veranderd. Wij nodigen uw leerlingen en uzelf uit om te “proeven” van een dagje aan de universiteit, opgebouwd uit enkele typische activiteiten zoals door onze studenten gevolgd. We voorzien eerst een hoorcollege in een auditorium, gevolgd door een oefeningensessie in kleinere groepen. Tijdens de middag krijgen jullie een broodjesmaaltijd aangeboden in de cafetaria (tenzij er op dat moment bepaalde maatregelen gelden). Ook zullen er enkele studenten komen vertellen over hun ervaringen aan de univ en komen er studentenaangelegenheden, zoals collegeroosters, cursussen, inspraak, al dan niet op kot gaan, ontspanningsmogelijkheden, etc. ter sprake. In de namiddag staat er een practicum op het programma.
We voorzien het aanbod redoxchemie tussen 17 en 20 januari 2023 en organische reactiesoorten tussen 23 en 26 januari 2023. Voor elk thema worden er drie data voorzien. U wordt gevraagd om bij uw inschrijving uw voorkeur aan te duiden, waarmee we zoveel mogelijk rekening zullen trachten te houden.
“Chemiestudent voor één dag” vindt plaats op UAntwerpen campus Groenenborger, Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen.
Inschrijven kan online via www.uantwerpen.be/chemiestudent-voor-een-dag, vóór 15 oktober 2022. Wij zijn ook steeds bereid om bijkomende vragen te beantwoorden.
Contactpersoon : Sofie Slaets Tel. 03 265 24 30 e-mail: Sofie.Slaets@uantwerpen.be
Aanbod voor leerkrachten aan UHasselt
Najaar 2022
Lesgeven is alles geven. Om dat te kunnen doen, willen wij ook wat geven: nog wat meer leer-kracht. Lijkt je dat wat? Bij UHasselt zetten we volop in om deskundige, gepassioneerde en inspirerende leerkrachten bij te staan en op te leiden zodat ook de leerlingen hiervan profiteren.
Ons volledige aanbod met alle informatie over het programma, de data, mogelijkheden,… vind je online.
En niet te vergeten, het merendeel van ons aanbod is volledig gratis!
Ik wens je een boeiend schooljaar, dat verder bouwt op de ervaringen van vorig jaar én dat bol staat van nieuwe kennis en inzichten, voor jou als leerkracht en bovenal voor je leerlingen.
Inspiratiedag STEM 2022
Zaterdag 15 oktober van 9.00u tot 13.30u
Universiteit Hasselt, PXL-Education, de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg (AUHL) en Ontdek Techniektalent (provincie Limburg) heten je van harte welkom op onze vierde Inspiratiedag STEM. Ontdek op deze dag een mogelijk kader voor STEM-projecten, hoe evalueren en vooral veel concreet didactisch materiaal om creatief aan de slag te gaan.
Bijkomende informatie en de inhoud van de workshops vind je in de uitgebreide programmabrochure.
→ NAAR DE PROGRAMMABROCHURE
VUB Photonics cup
Ben je nog op zoek naar een STEM-project of een eindwerk opdracht voor het schooljaar 22-23?
Dan is de B-PHOTONICS CUP misschien iets voor jouw klas?
De B-PHOTONICS CUP is een wetenschappelijk en educatief initiatief van VUB B-PHOT Brussels Photonics, in samenwerking met Colruyt GroupTechnics. Ga individueel de uitdaging aan of steek met je klas de handen uit de mouwen en ontwikkel een oplossing voor een realistisch probleem. Met een flinke portie creativiteit en wat inzicht in fotonica, de wetenschap van het licht, bouw je de meest creatieve oplossing! De deelnemende teams aan de B-photonics Cup krijgen een interessante inleiding over fotonica door experten en kunnen elk beschikken over een budget van €100 voor aankoop van materialen om hun systeem te bouwen. Een unieke opportuniteit om in teamverband de wereld van fotonica & technologie te ontdekken. Meer info over de B-Photonics Cup vind je op https://b-photonics.eu/b-photonics-cup
Aarzel niet en schrijf je klas(sen) snel in!
Twijfel je nog? Geen nood, er is een hybride informatiesessie gepland op woensdagnamiddag 14/09 van 14u30 tot 16u30. Laat ons weten als je hierbij wil zijn.