STATUTEN
Vereniging van Leraars In de Wetenschappen vzw
VeLeWe vzw
Kapeldreef 75, 3001 Leuven
Ondernemingsnummer: 0410.880.122
RPR Leuven
De algemene vergadering van 14/01/2023 , geldig samengeroepen en beschikkend over de nodige aantallen inzake aanwezigheid en meerderheid, heeft besloten de statuten te wijzigen, teneinde deze in overeenstemming te brengen met het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV). De volgende statuten werden aangenomen:
TITEL I: Naam, zetel, belangeloos doel, voorwerp, organisatie, duur
Artikel 1
De vereniging draagt de naam: Vereniging van Leraars in de Wetenschappen (afgekort: VeLeWe), vereniging zonder winstoogmerk.
Artikel 2
De zetel van de vereniging is gevestigd in (IMEC vzw) Kapeldreef 75, 3001 Leuven in het Vlaams Gewest.
Artikel 3
De vereniging heeft tot belangeloos doel:
- het onderwijs in de wetenschappen in het algemeen en in fysica, de biologie, de chemie en in de natuurwetenschappen in het bijzonder te bevorderen om zo te komen tot een meer algemene vorming.
- het vormen van een gezaghebbend kanaal waarlangs de meningen en de pedagogische en didactische ervaringen van de leraars wetenschappen inzake onderwijs en opvoeding kunnen worden uitgedrukt.
- het bevorderen van de wetenschappelijke, pedagogische en didactische communicatie tussen alle personen in alle onderwijsnetten die betrokken zijn bij het onderwijs van de wetenschappen in het bijzonder en met het onderwijs en de opvoeding in het algemeen.
- de samenwerking met verenigingen en leraars in andere vakken met het oog op de verhoging van de bijdrage die de wetenschappen kunnen leveren in de algemene vorming en de opvoeding van de jeugd.
- het aanknopen van betrekkingen met Belgische, buitenlandse en internationale verenigingen met gelijkaardige doelstellingen met o.a. het doel de integratie van de leraars wetenschappen binnen de Europese Gemeenschap te bevorderen.
- de belangstelling van het publiek te wekken voor de wetenschappen.
Artikel 4
Om deze doelstellingen te bereiken, kan de vereniging volgende activiteiten verrichten die zij tot voorwerp heeft:
- vergaderingen beleggen
- afdelingen voorzien voor de verschillende disciplines van de wetenschappen of voor algemene onderwijsproblemen voor de verschillende onderwijsniveaus.
- regionale kringen oprichten en steunen.
- studiedagen en congressen inrichten.
- tijdschriften en andere publicaties in verband met het onderwijs in de wetenschappen uitgeven.
- een centrum oprichten en onderhouden voor administratie en informatie over alle aspecten van het onderwijs in de wetenschappen.
- de leraars wetenschappen vertegenwoordigen in de overlegorganen.
Artikel 5
De vereniging is voor onbepaalde duur opgericht, ze kan steeds worden ontbonden.
TITEL II: Leden, rechten en plichten
Artikel 6
Het aantal effectieve leden is maximaal 25.
Artikel 7
De vereniging omvat ereleden, toegetreden leden, effectieve leden en steunende leden:
- ereleden worden verkozen door het bestuursorgaan van de vereniging,
- toegetreden leden zijn leraars of oud-leraars wetenschappen uit alle onderwijsniveaus en – netten die het lidgeld hebben betaald, zij genieten van de activiteiten van de vereniging en hebben geen stemrecht op algemene vergaderingen;
- effectieve leden zijn leraars of oud-leraars wetenschappen uit alle onderwijsniveaus en -netten, die voorgesteld worden door twee leden van het bestuursorgaan en zich als effectief lid schriftelijk aanmelden bij de secretaris van de vereniging en worden aanvaard door het bestuursorgaan bij gewone meerderheid van stemmen, zij genieten van de activiteiten van de vereniging en hebben stemrecht op algemene vergaderingen. Om effectief lid te worden, moet men minstens twee jaar toegetreden lid zijn. Het aantal effectieve leden bedraagt minstens twee. Het effectief lidmaatschap is voor onbepaalde duur.
- steunende leden zijn belangstellenden in de wetenschappen, scholen of instituten.
Het bestuursorgaan houdt op de zetel van de vereniging een register van de effectieve leden. Dit register vermeldt de naam, voornaam en woonplaats van de effectieve leden of, ingeval het een rechtspersoon betreft, de naam, rechtsvorm en het adres van de zetel. Het bestuursorgaan schrijft alle beslissingen over de toetreding, uittreding of uitsluiting van de effectieve leden in dat register in binnen acht dagen nadat het van de beslissing in kennis is gesteld.
Met de term ‘lid’ in deze statuten wordt uitdrukkelijk verwezen naar de effectieve leden.
Artikel 8
- De uitsluiting van leden gebeurt door de algemene vergadering als dit punt vooraf als agendapunt op de dagorde werd opgenomen. De beslissing wordt genomen met inachtneming van de aanwezigheids- en meerderheidsvoorwaarden zoals vereist voor een statutenwijziging.
De beslissing van de algemene vergadering wordt aan het betreffende lid meegedeeld. Dit lid moet uitgenodigd worden om gehoord te worden. - Een lid kan ontslag nemen mits dit schriftelijk bekend te maken aan de voorzitter van het bestuursorgaan. Elk lid dat de jaarlijkse bijdrage niet betaalt, wordt geacht ontslag te nemen.
- Uittredende of uitgesloten leden en hun rechtsopvolgers hebben geen deel in het vermogen van de vereniging, en kunnen derhalve ook nooit teruggave of vergoeding voor gestorte bijdragen of gedane inbrengsten vorderen.
Artikel 9
leder toegetreden en effectief lid betaalt een jaarlijkse bijdrage waarvan het bedrag ieder jaar wordt vastgesteld door het bestuursorgaan Deze bijdrage mag maximaal 150 Euro bedragen.
Artikel 10
Het bestuursorgaan vaardigt alle interne reglementen uit die hij nodig acht en nuttig oordeelt. In voorkomend geval bevindt de laatste goedgekeurde versie zich op het zeteladres van de vereniging.
TITEL III: Algemene vergadering
Artikel 11
Uitsluitend de algemene vergadering is bevoegd voor:
- het wijzigen van de statuten, behoudens in de gevallen waarin het bestuursorgaan bevoegd is, zoals bepaald in het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen
- de benoeming en de afzetting van de bestuurders
- de bepaling van de bezoldiging van de bestuurders ingeval een bezoldiging wordt toegekend
- de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging
- de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen alsook het instellen van de
verenigingsvordering tegen de bestuurders en de commissarissen - de goedkeuring van de begroting en van de jaarrekening
- de vrijwillige ontbinding van de vereniging
- de uitsluiting van een lid van de vereniging
- de omzetting van de vzw in een ivzw, in een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming of in een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming
- het doen of het aanvaarden van een inbreng om niet van een algemeenheid
- alle gevallen waarin deze statuten of de wet het vereisen
De algemene vergadering wordt geldig bijeengeroepen door het bestuursorgaan telkens als de wet of het voorwerp/doel van de vereniging zulks vereist. De beslissingsbevoegdheid is voorbehouden aan het bestuursorgaan. De algemene vergadering moet minstens éénmaal per jaar bijeenkomen binnen de zes maanden na het einde van het boekjaar.
Het bestuursorgaan is verplicht de algemene vergadering samen te roepen wanneer 1/5e van de leden daartoe een verzoek richt aan het bestuursorgaan en dit per gewone of aangetekende brief waarin de te behandelen agendapunten zijn vermeld. In dit geval roept het bestuursorgaan de algemene vergadering bijeen binnen eenentwintig dagen na het verzoek tot bijeenroeping. De algemene vergadering wordt uiterlijk gehouden op de veertigste dag na dit verzoek.
Artikel 12
1.
De algemene vergadering is samengesteld uit alle effectieve leden, en wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuursorgaan. Bij ontstentenis van een voorzitter, of indien de voorzitter afwezig is, wordt de vergadering voorgezeten door een plaatsvervanger, aangeduid onder de aanwezige leden.
Een lid kan zich echter door een ander lid op de algemene vergadering via een schriftelijke volmacht laten vertegenwoordigen. Een lid kan evenwel slechts één ander lid vertegenwoordigen. Elk lid beschikt slechts over één stem op de algemene vergadering.
2.
De oproepingen tot de algemene vergadering moeten om geldig te zijn, ondertekend of verzonden worden door de voorzitter. Alle leden, bestuurders en eventuele commissarissen moeten worden opgeroepen via mail of gewone of aangetekende brief tenminste vijftien dagen voor de vergadering.
De oproeping, die plaats, dag en uur van de vergadering vermeldt, bevat de agenda, die wordt vastgelegd door het bestuursorgaan. Elk onderwerp dat per gewone of aangetekende brief wordt voorgedragen door 1/20e van de leden, moet eveneens op de agenda worden vermeld. Dit onderwerp moet door het 1/20e van de leden tenminste vijf dagen voor de vergadering aan het bestuursorgaan overhandigd zijn. Onderwerpen die niet op de agenda staan, kunnen in geen geval behandeld worden.
3.
Behoudens de in de wet en in de statuten dwingend vermelde aangelegenheden, worden de besluiten als volgt genomen: bij gewone meerderheid van de uitgebrachte stemmen van de aanwezige en/of vertegenwoordigde leden, ongeacht het aantal aanwezige en/of vertegenwoordigde leden. In afwijking hierop, beslist bij staking van stemmen de stem van de voorzitter of diegene die op dat ogenblik de vergadering voorzit. In het geval er slechts twee leden zijn, kan een lid geen doorslaggevende stem uitoefenen. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden buiten beschouwing gelaten.
4.
Tot wijziging van de statuten kan enkel besloten worden door de algemene vergadering, behoudens in de gevallen waarin het bestuursorgaan bevoegd is, zoals bepaald in het WVV. Door de algemene vergadering kan slechts worden besloten indien die wijziging nauwkeurig is aangegeven in de oproeping en wanneer tenminste 2/3e van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Wordt dit getal niet bereikt dan kan een tweede vergadering worden bijeengeroepen, zoals door deze statuten is bepaald, en waarop deze vergadering een geldig besluit zal kunnen nemen, ongeacht het aantal aanwezigen. Deze tweede vergadering mag niet binnen de 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.
Voor elke statutenwijziging is bovendien een meerderheid van 2/3e der aanwezige of vertegenwoordigde stemmen vereist, ook op de tweede algemene vergadering. Tot wijziging van het doel of het voorwerp van de vereniging kan slechts met een meerderheid van 4/5e van de stemmen worden besloten. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden buiten beschouwing gelaten.
5.
Bij vrijwillige ontbinding van de vereniging worden dezelfde regels als deze beschreven voor het wijzigen van het doel of het voorwerp van de vereniging vereist.
6.
Bij uitsluiting van een lid worden dezelfde regels als deze beschreven voor het wijzigen van de statuten vereist. Bij uitsluiting van een lid moet dit punt eveneens aangegeven worden in de oproeping en moet het lid gehoord worden.
Artikel 13
Van elke vergadering wordt een verslag gemaakt, dat ondertekend wordt door de voorzitter van de vergadering en door de leden die het wensen. De verslagen kunnen op de zetel van de vereniging door leden en belanghebbende derden worden ingezien.
TITEL IV: Bestuursorgaan
Artikel 14
1.
De vereniging wordt bestuurd door een collegiaal bestuursorgaan van tenminste drie en maximaal vijftien bestuurders die lid zijn van de vereniging. Indien en zolang de vzw minder dan drie leden heeft, mag het bestuursorgaan bestaan uit twee bestuurders. Ingeval van een tweehoofdig bestuursorgaan, kan een lid van het bestuursorgaan geen doorslaggevende stem uitoefenen.
2.
Om bestuurder te worden moet men minstens twee jaar effectief lid zijn van de vereniging.
3.
Bestuurders worden benoemd voor vier jaar. Bestuurders zijn herverkiesbaar. Tussentijds benoemde bestuurders vervolledigen het lopende mandaat. Wanneer de plaats van een bestuurder openvalt vóór het einde van zijn mandaat, hebben de overblijvende bestuurders het recht een nieuwe bestuurder te coöpteren, ter vervollediging van het lopende mandaat. De eerstvolgende algemene vergadering moet het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder bevestigen. Bij bevestiging beëindigt de gecoöpteerde bestuurder het mandaat van zijn voorganger. Bij gebrek aan bevestiging eindigt het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder na afloop van de algemene vergadering, zonder dat dit afbreuk doet aan de regelmatigheid van de samenstelling van het bestuursorgaan tot op dat ogenblik.
4.
Het mandaat van de bestuurders eindigt door het verstrijken van het mandaat, door overlijden, door vrijwillig ontslag, of door afzetting door de algemene vergadering.
Een bestuurder die vrijwillig ontslag neemt, moet dit schriftelijk (via mail, bij gewone of aangetekende brief) bekendmaken aan het bestuursorgaan. Dit ontslag gaat onmiddellijk in tenzij door dit ontslag het aantal bestuurders onder het statutaire minimum is gedaald. In dit geval moet het bestuursorgaan samenkomen om:
- ofwel zelf een bestuurder te coöpteren binnen een redelijke termijn (in dat geval moet de eerstvolgende algemene vergadering de coöptatie bevestigen),
- ofwel binnen een redelijke termijn een algemene vergadering bijeen te roepen, welke in de vervanging van de betrokken bestuurder dient te voorzien.
In eerste voormelde geval, op het ogenblik van coöptatie, en in tweede voormelde geval, op het ogenblik dat een vervangend bestuurder wordt bevestigd door de algemene vergadering, gaat het vrijwillig ontslag van de betrokken bestuurder in.
Elke bestuurder die tweemaal opeenvolgend afwezig is op een bijeenkomst van het bestuursorgaan en dit zonder verontschuldiging is van rechtswege ontslagnemend.
5.
Elke wijziging in de samenstelling van het bestuursorgaan, alsook elke herbenoeming van een bestuurder moet binnen de dertig dagen neergelegd worden bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank.
Artikel 15
1.
Het bestuursorgaan kiest onder de bestuurders een voorzitter, een of twee secretarissen en een penningmeester en stelt eventueel bestuurders aan in andere functies. Alleen de voorzitter, de secretaris en de penningmeester zijn afzonderlijk gemachtigd om poststukken, postassignaties, aangetekende brieven en dergelijke gericht aan de vereniging in ontvangst te nemen.
Om voorzitter te worden moet men minstens twee jaar bestuurder zijn van de vereniging.
De beëindiging van deze functies kan geschieden
- op vrijwillige basis door de functiehouder zelf door een schriftelijk (via mail, gewone of aangetekende brief) ontslag in te dienen bij het bestuursorgaan.
- door afzetting door het bestuursorgaan. De beslissing hieromtrent door het bestuursorgaan moet ter kennis gebracht worden aan de betrokkene.
2.
Het bestuursorgaan kan slechts geldig beraadslagen en beslissen indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig is. De beslissingen van het bestuursorgaan worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. In afwijking hierop is bij staking van stemmen de stem van de voorzitter of de stem van diegene die hem vervangt doorslaggevend. Deze bepaling verliest haar werking in geval van een tweehoofdig bestuursorgaan. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden buiten beschouwing gelaten.
3.
Het bestuursorgaan kan de leden van de redactieraad aanduiden. De redactieraad kiest onder zijn leden een eindredacteur en een of meerdere redacteurs voor elke discipline.
Artikel 16
1.
Het bestuursorgaan wordt bijeengeroepen door de voorzitter of door twee bestuurders. Het bestuursorgaan vergadert jaarlijks minstens driemaal.
De vergaderingen van het bestuursorgaan worden voorgezeten door de voorzitter. Bij ontstentenis van een voorzitter, of indien de voorzitter afwezig is, wordt de vergadering voorgezeten door een plaatsvervanger, aangeduid onder de bestuurders.
2.
Van elke vergadering wordt een verslag opgemaakt, dat ondertekend wordt door de voorzitter van de vergadering en de bestuurders die erom verzoeken.
Artikel 17
Het bestuursorgaan vertegenwoordigt de vereniging, met inbegrip van de vertegenwoordiging in rechte. Het bestuursorgaan is bevoegd om alle handelingen te verrichten die nodig of dienstig zijn tot verwezenlijking van het voorwerp/doel van de vereniging, behoudens die waarvoor volgens de wet alleen de algemene vergadering bevoegd is. Het bestuursorgaan treedt op als eiser en verweerder, in alle rechtsgedingen en beslist over het al dan niet aanwenden van rechtsmiddelen.
Artikel 18
1.
Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van het bestuursorgaan als college, is de vereniging in en buiten rechte rechtsgeldig vertegenwoordigd door twee bestuurders die gezamenlijk moeten handelen.
2.
Voor bijzondere handelingen kan het bestuursorgaan een of meer gemachtigden aanduiden, al dan niet onder de bestuurders, die desgevallend individueel of gezamenlijk optreden. De gemachtigde treedt op binnen de perken en de grenzen van het bijzonder mandaat, zoals bepaald door het bestuursorgaan.
TITEL V: Begroting, jaarrekening, kwijting en ontbinding
Artikel 19
Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december.
Elk jaar, ten laatste op 15 februari, worden de rekeningen van het verlopen jaar vastgesteld en wordt de begroting opgemaakt voor het volgend jaar. Beide worden onderworpen aan de goedkeuring van de gewone algemene vergadering. Ook over de kwijting van de bestuurders dient op deze algemene vergadering gestemd te worden.
De jaarrekening wordt neergelegd bij de griffie van de Ondernemingsrechtbank.
Artikel 20
In geval van ontbinding wordt het netto overblijvend maatschappelijk actief, na het vereffenen van de schulden en het aanzuiveren van de lasten, besteed aan een of meerdere werken met dezelfde doelstelling als de vereniging zelf, dat door de algemene vergadering aangeduid wordt.
Te Grimbergen, ondertekend op 14/01/2023 door twee bestuurders.