15-de Wetenschapsavond voor VeLeWe-leden
een samenwerking tussen
Hoe duurzaamheid onderwijzen?
dr. M.J.A. (Marcel) Kamp, hoofdredacteur en tevens medeauteur van vele teksten in het boek “Plan Bèta , bèta-onderwijs voor duurzame ontwikkeling,” uitgegeven door NVON (onze zustervereniging in Nederland)
Klimaatverandering, verdwijnen van biodiversiteit, toenemende vervuiling, uitputting van natuurlijke bronnen: de mondiale samenleving worstelt met een veelvoud aan crisissen, die elkaar ook nog eens onderling versterken. We kunnen het tij keren door ons leven in een snel tempo te verduurzamen. Dit vormt een bijzondere uitdaging voor het onderwijs, met speciale opgaven voor de wetenschappelijke vakken (bèta-onderwijs genoemd in Nederland).
Marcel Kamp is van opleiding bioloog. Na een aantal jaren als leraar gewerkt te hebben stapte hij over naar de universiteit waar hij biologiedocenten opleidde, lesmateriaal ontwikkelde en didactisch onderzoek verrichtte.
In deze lezing geeft hij een inleiding over bèta-onderwijs voor duurzame ontwikkeling, zoals uiteengezet in zijn boek.
Het boek Plan Bèta biedt een grondige doordachte visie en tal van handvatten aan leerkrachten wetenschappen en schoolleiders om focus en tempo in duurzaamheidsonderwijs aan te brengen. Plan Bèta is een didactiekboek en daagt leerkrachten wetenschappen en schoolleiders uit het verschil te maken voor leerlingen. In onderwijs moeten leerlingen immers de kans krijgen om de hele waarheid te leren over de ontwikkelingen in de wereld. En tegelijk hoe met die waarheid om te gaan. Daarbij is kennis van wetenschappen onontbeerlijk. Plan Bèta wil een beweging op gang brengen waarin leraren elkaar steunen bij het ontwerpen van onderwijsmateriaal, in het realiseren en evalueren van duurzaam onderwijs, in het organiseren van de hele school rondom het thema duurzaamheid. De beweging neemt de lerarenopleidingen en vervolgopleidingen mee en draagt de activiteiten en resultaten uit naar de samenleving.
De hoofdteksten van het boek zijn geschreven door biologen, natuurkundigen en scheikundigen. Maar ook wiskundigen, aardrijkskundigen, milieukundigen, ecologen, een neerlandica en tal van andere experts hebben bijdragen geleverd. Die veelvoud van betrokken vakken is een noodzaak bij leren voor duurzame ontwikkeling. De schrijvers brachten een uitgebreide ervaring in vanuit vele soorten onderwijs; van de andere kant is de internationale literatuur grondig verwerkt.
Heb je interesse? Word (opnieuw) lid van VeLeWe en zet in je agenda:
Thema: Hoe duurzaamheid onderwijzen?
Spreker: dr. M.J.A. (Marcel) Kamp
Wanneer? Dinsdag 12 september van 20u30 tot 22u
Inschrijven: via VeLeWe.be/online-wetenschapsavond/ vóór 11 september, dan sturen we je op 12 september de link.
Een (digitaal) bijscholingsattest kan op aanvraag bekomen worden.
Lid worden van VeLeWe kan door overschrijving van € 15
op rekening BE71 0010 5526 9969 – BIC GEBABEBB van VELEWE
met duidelijke vermelding van je naam.