Nascholingen Hogeschool Odise
Hoe stimuleer je het kritisch denken van kinderen en jongeren?
ExploRatio maakt deel uit van de lerarenopleiding aan Odisee hogeschool en onderzoekt hoe het kritisch denken van jongeren te stimuleren. We ontwikkelen en onderzoeken lesmethodieken waar via (filosofische) dialoog jongeren worden uitgedaagd te reflecteren over heikele thema’s, maatschappelijk kwesties, de grondslagen van de eigen kennis en overtuigingen. Wil je kennismaken met het materiaal dat ontwikkeld werd en hiermee meteen aan de slag gaan in je klas? Schrijf je dan zeker in voor één van onze online workshops!
1. Educatie Duurzame ontwikkeling in de klas – 14 november 2024
Voor leerkrachten van leerlingen van 10 tot 14 jaar!
- Heeft de aarde een dokter nodig?
- Is een tijger belangrijk dan een bij?
- Is het erg als er bij het opruimen van de plastic soep in de oceanen vissen sterft?
Dit soort vragen houdt leerlingen bezig maar deze beantwoorden is een hele uitdaging. Ecozoo heeft daarom een onderwijsmethodiek ontwikkeld gericht op het stimuleren van denkvaardigheden en dialoog over duurzaamheid.
Wil je aan de slag met deze methodiek? Wil je dialogen leren begeleiden over duurzaamheidsthema’s? Of ben je benieuwd naar het klasmateriaal? Dan is de EcoZoo-opleiding iets voor jou!
2. Hoe laat je jongeren kritisch denken over wetenschap? – 7 januari 2025
Voor leerkrachten van leerlingen van 12 tot 18 jaar!
- Bepaalt je voorkennis wat je ziet?
- Mag een wetenschapper twijfelen?
- Mag ik alles onderzoeken?
Wil je met de jongeren uit je klas reflecteren en kritisch denken over wetenschappen maar ben je nog op zoek naar handvaten? Dan is deze workshop en de methodiek Wetenschapsreflex iets voor jou!
3. Omgaan met controversiële thema’s in de wetenschapsklas – 20 februari 2025
Voor leerkrachten van leerlingen van 12 tot 18 jaar!
- Hoe reageer je op een antivax’er in de klas?
- Hoe ga je een leerling laten kennismaken met de klimaatopwarming?
- Hoe reageer je op de overtuiging dat de technologie alle problemen van de mens zal oplossen?
De wetenschapsklas is steeds vaker een arena voor botsende stijl en wereldbeelden. De methodiek WetenschapsBalans ondersteunt daarom leerkrachten in het voeren van een constructieve dialoog met leerlingen over wetenschap en maatschappij.
Wil je kennismaken met deze methodiek en handvaten krijgen om in te spelen op deze gevoelige thema’s? Wil je concrete tips om confrontatie te vermijden en reflectie op te wekken? Schrijf je dan zeker in voor deze workshop!
Hopelijk tot binnenkort!
Team Odisee Advanced Education